Kirjoittaja: Päivi Mayor
Lokakuussa julkaistiin uusi kirjamme ”Opas yksilöiden ja tiimien motivointiin – 16 perustarvetta muuttuvissa työympäristöissä” (Alma Talent), jonka kirjoitin yhdessä kollegani Marjo Riskun kanssa. Kirja toimii käytännönläheisenä teoksena ennen kaikkea johtamisesta ja henkilöstön kehittämisestä kiinnostuneille henkilöille. Kirja pohjautuu psykologian professori Steven Reissin motivaatioteoriaan 16 elämän perustarpeesta eli motiivista ja miten niiden ymmärtämisellä voidaan vaikuttaa työn mielekkyyteen, työssä jaksamiseen ja siinä suoriutumiseen. Erityisen tärkeäksi nämä asiat ovat nousseet (etä-)työn johtamisessa epävarmoissa ja jatkuvien muutosten keskellä olevissa työympäristöissä.
Tiimin motivoiva johtaminen lähtee aina ensin esihenkilöstä itsestään, hänen itsetuntemuksestaan ja vahvojen motiivien vaikutuksen tunnistamisesta omaan johtamiseen. Perinteisesti motivaatiota kuvaavat autonomian, kyvykkyyden ja yhteisöllisyyden tarpeet eivät riitä sellaisenaan motivoivan johtamisen pohjaksi, vaan tarvitaan syvällisempää ja monitahoisempaa tulkintaa. Reissin teorian 16 motivaatiotekijää antavat jo varsin monipuolisen ja luotettavan kuvan siitä, mikä meitä ihmisinä ohjaa toimimaan juuri tietyllä tavalla – niin johtajana, esihenkilönä kuin työntekijänä.
Omat motiivit ja niiden vaikutukset omaan käyttäytymiseen tunnistamalla esihenkilö pystyy reflektoimaan itseään paitsi suhteessa omiin tavoitteisiinsa, itseään innostaviin asioihin ja toimintamalleihin, niin myös suhteessa omaan tiimiinsä. Motivoivan johtamisen toinen tärkeä viiteryhmä onkin tiimi ja tiimin jäsenten yksilöllisten perustarpeiden tunnistaminen. Yksi ja sama johtamisen malli ei toimi kaikille, vaan jokainen tiimin jäsen kaipaa tavoitteita, kannustusta, palautetta ja johtamista omista yksilöllisistä tarpeistaan käsin. Esihenkilö on avainasemassa tiimin jäsenten motivointiin, suoriutumiseen ja jaksamiseen liittyvien kysymysten ratkaisemisessa – tai vähintäänkin avoimen ja turvallisen keskusteluympäristön rakentamisessa.
Motivoivan johtamisen yksi oleellinen tekijä on myös se, että esihenkilö tunnistaa omat mahdolliset ”vahingossa huonon johtamisen” lähteensä eli sokeat pisteet, jotka liittyvät tavallisesti henkilön omiin erityisen intensiivisiin tarpeisiin tai motiiveihin. Sen jälkeen hän voi helpommin auttaa myös muita onnistumaan saavuttamaan omia tavoitteitaan, voimaan hyvin työyhteisön osana sekä tuunaamaan omaa työtään mahdollisimman paljon tarpeidensa mukaisiksi.
Esimerkiksi minulla itselläni on korkea vaikuttamisen tarve, korkea sosiaalisten kontaktien tarve ja matala kunnian tarve eli vahva tarve saavuttaa tavoitteet joustavasti ilman ”turhia” rajoittavia sääntöjä. Näiden motiivieni valossa esihenkilöni johtaa minua mielestäni parhaiten, kun hän asettaa minulle riittävän haasteellisia tavoitteita ja työtehtäviä, antaa minulle paljon vapautta saavuttaa tavoitteet haluamallani tavalla, sekä kommunikoi tavoitteet selkeästi varmistaen samalla, että tiedostan tärkeimmät säännöt ja ohjeet. Minulle on myös tärkeää, että hän on minuun säännöllisesti yhteydessä ja että työssäni kohtaan paljon ihmisiä, myös uusia ihmisiä.
Kirjastamme löytyy paljon lisää esimerkkejä eri motiivien vaikutuksista ja niiden huomioimisesta erityisesti tiimin johtamisessa sekä työinnon ja jaksamisen ylläpitämisessä. Kirjassa kuvaamme erilaisten yksilöiden tarpeita ja niistä kumpuavia johtamisen haasteita esimerkkihenkilö Larin kautta. Lari on nuori esihenkilö, jonka tiimi kohtaa suuria muutoksia kun työ siirtyy yllättäen etäympäristöön ja Lari joutuu pohtimaan omaa johtamistaan ihan uudesta näkökulmasta.
16 elämän perustarpeen tunnistaminen on tärkeää jokaisen johtajan, esihenkilön ja henkilöstön kehittäjän kohdalla, sillä jokaisella on oma prioriteettilistansa. Omien motiivien yksityiskohtainen tunnistaminen on avain toimivalle itsensä johtamiselle ja omien tarpeiden kommunikointi muille tiimien ja organisaatioiden kestävälle, arvopohjaiselle motivoivalle johtamiselle.
Kirjoittaja: PÄIVI MAYOR, KTT, johtamisen yliopettaja / TAMK, perustaja ja tieteellinen johtaja / Suomen Motivaatiotalo Oy, tietokirjailija