Kirjoitettu yhteistyössä: Marika Makkonen
Juttua varten haastattelimme sertifioitua RSMP-/ ja RMP-valmentajaa, Marika Makkosta. Kuopion alueen urheiluakatemiassa on vuoden 2018 syksyllä käynnistetty hanke, jolla on haluttu kehittää opiskelevien urheilijoiden joustavia opintopolkuja ja ratkaisuja opiskelu- ja urheilu-uran siirtymiin.
Mikä on Kuopion alueen urheiluakatemia?
Kuopion alueen urheiluakatemia on alueellinen huippu-urheiluverkosto, joka tarjoaa laadukkaan toimintaympäristön urheilun ja opiskelun yhdistämiseen haastajatasolta huipulle saakka. Yhteistyössä alueen oppilaitosten, urheiluseurojen sekä muiden asiantuntijatahojen kanssa urheiluakatemia mahdollistaa urheilun ja opiskelun yhdistämisen aina yläkoulusta korkeakouluihin saakka ja tukee urheilijoita kokonaisvaltaisesti saavuttamaan oman parhaansa urheilussa, opiskelussa ja muilla elämänaloilla. Urheiluakatemioita on Suomessa kaiken kaikkiaan 19 kpl ja valtakunnallista verkostoa johtaa ja koordinoi Suomen Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelma.
Kuopion alueen urheiluakatemian visio on selkeä. Makkosen mukaan tärkein tavoite on tukea urheilevia nuoria opiskelijoita saavuttamaan paitsi oman parhaansa urheilussa, mutta myös saamaan valmiuksia elinikäiseen menestykseen.
Mistä kaikki sai alkunsa?
Jo ennen urheiluakatemian kyseistä kehittämishanketta on Kuopion alueella hyödynnetty kattavasti RSMP:tä opinto-ohjauksessa toisen asteen oppilaitoksissa. Sekä opinto-ohjaajilta että opiskelijoilta on tullut positiivista palautetta työkalun käytöstä. Hyvien kokemusten pohjalta käyttöä on sittemmin laajennettu urheiluakatemian toimesta alueen urheilijoiden uran myöhempiinkin vaiheisiin ja alettu hyödyntää tarveperustaisesti muun muassa korkeakouluissa opiskelevien urheilijoiden kaksoisuran tukena. Urheilijoita pyritään tukemaan läpi uran myös tulevia urasiirtymiä ajatellen. Käytännössä nuorta autetaan määrittelemään omia tavoitteita, unelmia ja suuntaa tulevalle urapolulle – ja etsitään käytännössä yhdessä kullekin sopivia vaihtoehtoja ja tukimuotoja tavoitteisiin etenemiseksi.
Mikä on kaksoisura? Ja mistä Kuopion kehittämishankkeessa on kyse?
Suomalaiseen urheiluun kuuluu vahvana pyrkimys siihen, että urheilija pystyy arjessaan yhdistämään tasapainoisesti tavoitteellisen urheilun ja opiskelun tai muun työuransa. Tätä ajattelutapaa kutsutaan kaksoisuraksi. Suomalainen kaksoisura alkaa yläkouluvaiheesta ja jatkuu aina huippu-urheilu-uran päättymisen jälkeiseen urasiirtymään.
Kuopion alueen urheiluakatemiassa on haluttu kehittää opiskelevien urheilijoiden joustavia opintopolkuja ja ratkaisuja haasteelliseksi havaittuihin opiskelu- ja urheilu-uran siirtymiin, kuten esim. urheilu-uran päättymiseen. Suomalaisten ammattiurheilijoiden kokemuksia uran päättymiseen liittyen selvittäneen tutkimuksen mukaan huolellinen urasuunnittelu, opiskelu urheilun lomassa ja henkinen tuki koko uran ajan muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jonka avulla urheilijan urasiirtymää voidaan tukea parhaiten. Tästä syystä hankkeessa päädyttiin vahvistamaan urheilijoiden kaksoisuran suunnittelun ja hallinnan tukea läpi koko uran elinkaaren, aina tavoitteellisen urheilun aloittamisesta urheilu-uran päättymiseen ja siviiliuralle siirtymiseen.
Itsetuntemus on luontaisesti isossa roolissa niin urasuunnittelussa kuin myös urheilu-uralla. RMP, ja nuorille suunnattu versio RSMP, ovatkin mahtavia työkaluja itsetuntemuksen ja oman sisäisen motivaatioymmärryksen saavuttamiseksi. Muun muassa kyseisen menetelmän avulla jokaista tuetaan löytämään oma polkunsa, ja se on hyödynnettävissä urheilijan kaksoisuran eri vaiheissa.
Kuopion hankkeessa on määritelty malli motivaatioprofiilien hyödyntämiseen osana läpi uran kestävää yksilöllistä tukea. Osittain vielä kehitystyön alla oleva ja asteittain kehittyvä malli sisältää neljä sovelluskohdetta:
- Opinto- ja uraohjaus toisen asteen oppilaitoksissa
- Kaksoisuran suunnittelun ja hallinnan tuki toisen asteen opintojen jälkeen, esim. korkeakouluopiskelijoiden ja jatko-opintoja suunnittelevien ohjaus
- Valmentajien osaamisen ja yhteisön tiimityön kehittäminen
- Urheiluvalmennus (tätä pilotoidaan parhaillaan)
Mitä urheileva nuori voi siis RSMP:n avulla saada kaksoisuran suunnitteluun ja toteutukseen?
Urheilijoiden kaksoisuralla menestyksen tavoittelussa ja tukemisessa on otettava huomioon yksilölliset erot muun muassa urheilijan persoonassa, taidoissa sekä kehityspoluissa. RSMP:n avulla urheilija oppii tunnistamaan omia yksilöllisiä tarpeitaan ja vahvuuksiaan sekä hyödyntämään niitä itselleen merkityksellisen suunnan löytymisessä ja rakentamisessa.
Steven Reissin motivaatioteoriaan pohjautuva motivaatioprofiili auttaa itsetuntemuksen lisäämisessä, urapohdinnoissa ja oman paikan löytämisessä. Motivaatioprofiili auttaa löytämään omat vahvuudet ja meissä jokaisessa asustavan hiljaisenkin potentiaalin. Se antaa tukea esimerkiksi suorituskyvyn parantamiseen, oman elämän valintatilanteisiin, urasuunnitteluun, hyvinvoinnin ja tasapainon lisäämiseen, motivoitumiseen ja innostumiseen.
Läpi haastattelun Makkonen painotti eri oppilaitosten, seurojen ja urheiluakatemian tiivistä yhteistyötä. Laaja verkosto pitää yhtä ja toimiva yhteistyö auttaa saavuttamaan positiivisia tuloksia.
Haastateltava Marika Makkonen toimii projektipäällikkönä Kuopion alueen urheiluakatemiassa ajalla 1.6.2018 – 31.5.2021 toteutettavassa kehittämishankkeessa. Hankkeessa on kehitetty muun muassa urheilijan kaksoisuran suunnittelun ja hallinnan tukimuotoja. Makkonen on RSMP- ja RMP-Motivaatiovalmentaja (sert.). Kehittämishankkeen päätyttyä Makkonen jatkaa motivaatiovalmennusten tarjoamista yksityisenä palveluntarjoajana niin yksityishenkilöille kuin yrityksille ja organisaatioillekin.