Kirjoittaja: Jari Hautamäki
Johtaminen on mitä parhainta silloin, kun voit olla aito oma itsesi. Huomaat työssä olevien viihtyvän työssään ja tekevän työtään innolla, motivoivaa osaamistaan hyödyntäen. Tunnet sopivalla tavalla itsesi ja osaat sen kautta toteuttaa tilannetaju huomioiden osuvia valintoja omassa johtamistyössäsi. Itsetuntemus ei kuitenkaan kehity itsestään, vaan se vaatii aikaa ja itsereflektiota tukevia pysähtymishetkiä. Kokemukseni mukaan Reiss Motivation Profile® eli RMP-työkalu tarjoaa tähän tutkimusmatkaan oivallisia eväitä ja toimii erittäin hyvin tuottavan johtamisen oivalluttajana.
Toiminta ja valinnat johtamistyön ytimessä
Johtamistyössä on hyvä tiedostaa omaa toimintaa ja valintoja ohjaavat motiivit. Tunnistamisen myötä on tärkeää oivaltaa myös motiiveihin liittyvät sokeat pisteet eli se, ettei itselle tärkeät motiivit tule itselle liian tärkeiksi. Tiedostamattaan ne voivat tuottaa johtamistyöhön toimintaa, joka saattaa muille työyhteisön jäsenille näkyä esimerkiksi liiallisena vallan tavoitteluna ja autoritäärisenä toimintana.
RMP-motivaatiovalmennuksen myötä johtaja voi tunnistaa paremmin myös työporukkaansa erilaisina yksilöinä ja soveltaa näin erilaista johtamistapaa persoonakohtaisesti. Esimerkiksi vahvan järjestyksen motiivin omaava henkilö tarvitsee enemmän selkeää ohjausta, kuin matalan motiivin omaava. Erilaisissa johtamistilanteissa tilannetaju ja osuvat valinnat ovat johtamistyön ydintä.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi osana RMP-valmennuksia
RMP-motivaatiovalmennuksissa katsomme laaditun motivaatioprofiilin kautta valmennettavan kanssa käytävissä keskusteluissa elämää myös muun kuin työelämän kautta. Tärkeä osa niin johtamistyötä kuin muutakin elämää on itsensä johtaminen. Tästä näkökulmasta katsottuna on hyvin merkityksellistä pysähtyä ja tarkastella asiaa myös syvällisesti. Valmennettavalle voi esimerkiksi perhemotiivi olla hyvin tärkeä, mutta siitä huolta pitäminen on jäänyt liiallisen työn tekemisen kautta vähälle huomiolle ja myös oma jaksaminen on muutenkin tiukoilla. On siis muutoksen aika.
RMP Motivaatiovalmentajana tiedän, että valmennukseen osallistuminen voi olla käännekohta ja johtaa itseään paremmin kuunteleviin ratkaisuihin. Esimerkiksi vahvan perhemotiivin omaava johtaja ryhtyy toimimaan niin, että aikaa jää enemmän perheelle ja itselle. Perheaika voi olla puuhailua lasten kanssa. Oma aika itselle tärkeää lepoa sohvalla, harrastuksia ystävien kanssa tai liikkumista lenkkeillen. Näidenkin valintojen ja tekojen taustalla löytyvät toimintaa ohjaavat arvot ja motiivit, jotka luovat elämästä merkityksellisen. Itselle tärkeiden asioiden oivaltaminen ja niihin liittyvät teot toteutuessaan vahvistavat meille kaikille tärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kokemusta.
Tekstin kirjoittaja Jari Hautamäki valmentaa yrityksessään (https://hautamakitraining.fi) henkilö- ja yrittäjäasiakkaita, esihenkilöitä ja johtajia. Hän toimii useiden työyhteisöjen työnohjaajana ja johtaa työhyvinvointiprojekteja. Jari Hautamäen erityisosaaminen tapahtuu asiakkaan itsensä johtamisen ja työyhteisön itseohjautuvuuden kehittämisen parissa.