Kirjoittaja: Anne Koski
Työyhteisöstä, jossa on arvostavaa kunnioitusta ja aktiivista kuuntelua, löytyy luovuutta ja iloa ja aina myös myötätuntoista asennetta erilaisuutta kohtaan.
Harmonia työelämässä tarkoittaa työyhteisön tasapainoista tilaa, jossa musiikin harmonia -metaforan mukaisesti on monia yhtäaikaisesti soivia ääniä, jotka sointuvat yhteen. Kreikkalaisessa mytologiassa Harmonia oli yhteisymmärryksen ja sovun jumalatar. Reiss Motivaatioprofiili (RMP) on tutkimusperustainen työkalu harmonian löytämiseen. Motivaatiotietous lisää sopua ja auttaa ymmärtämään erilaisuutta ja näin arvostamaan työyhteisön eri jäsenten yksilöllisiä toimintaan vaikuttavia perustarpeita. Harmonisessa työyhteisössä on paljon tilaa ja mahdollisuuksia olla oma itsensä. On lupa kokeilla ja yrittää, sillä epäonnistuessaankin kokeilu on aina onnistunut.
Työyhteisöstä, jossa on arvostavaa kunnioitusta ja aktiivista kuuntelua, löytyy luovuutta ja iloa ja aina myös myötätuntoista asennetta erilaisuutta kohtaan.
Sopu sijaa antaa. -suomalainen sananlasku
Harmonisessa työyhteisössä on mahdollista olla omanlaisensa, inhimillinen ja erehtyväkin. Moniäänisyys työyhteisössä on parhaimmillaan dialogista vuorovaikutusta, jossa kaikki eri äänet ovat yhtä arvokkaita. Myötätunto ja empatia kulkevat käsi kädessä osallistavan ja hyvän johtamisen kanssa. Harmonisen työyhteisön jäsenten välillä vallitsee sopu ja osapuolten välinen kunnioitus. Siellä on vastavuoroista kuuntelua, auttamista ja yhdessä tekemisen voimaa.
Erityisen tärkeää motivaatioymmärrys on muutostilanteissa, esimerkiksi organisaatiomuutoksissa. Työntekijöiden ja johtajien syvempi tietous itsestä ja omasta tavasta toimia auttaa muutostilanteessa, sillä yksilöllinen motivaatioymmärrys lisää työntekijöiden itsetuntemusta ja taitoa osata pukea sanoiksi omia perustarpeitaan ja vahvuuksiaan.
”RMP on auttanut löytämään omia ja työntekijöitteni vahvuuksia. Minulle on johtajana tärkeää, että vahvuuksiensa kautta jokainen saa kokea osallisuutta ja työn iloa.” -Alue-esimies
Harmonia työyhteisössä luo turvallisen tilan monenlaisille äänille ja erilaisille mielipiteille, myös soraäänille. RMP:n käyttö osana voimavarakeskeistä työnohjausta on toimiva aisapari, sillä RMP auttaa löytämään työyhteisön erilaisia voimavaroja ratkaisukeskeisesti. Motivaatiotietous kehittää työyhteisöistä entistä menestyvämpiä, myötätuntoisempia ja onnellisempia työpaikkoja, sillä RMP auttaa näkemään omia sokeita pisteitä ja välttämään putoamisen omien arvojen yliarvostamisen sudenkuoppaan.
Kirjoittaja: ANNE KOSKI sertifioitu RMP-valmentaja, johdon työnohjaaja STOry, varhaiskasvatuksen opettaja, kasvatustieteilijä, johtajakouluttaja ja väitöskirjatutkija Vaasan yliopiston Julkisjohtamisen yksikössä. Kolmannen kulttuurin lapsena ja vuosia työtä Etelä- ja Itä-Aasiassa eri kulttuureissa tehneenä Anne on kiinnostunut ihmismielestä ja vuorovaikutuksen kehittämisestä sekä dialogisista työmenetelmistä johtamistyössä. Lue lisää dialogianne.fi