Kirjoittaja: Anni Pietarinen
Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa aloitti toimintansa tämän vuoden alussa ja muutos hyvinvointialueeksi kosketti lähes 8000 työntekijää. Eloisa toimii 12 kunnan alueella ja noin 190:ssä palvelu- tai toimipisteessä. Eloisa tarjoaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut noin 133 000 asukkaalle. Silti Eloisa on kooltaan yksi maan pienimmistä hyvinvointialueista.
Suuri muutos on vaatinut muutosta myös tavassamme ajatella työtä. Nobel-voittaja Edmund Phelps onkin sanonut, että taloustiede ei ota riittävästi huomioon ihmisten innostuksen ja motivaation ratkaisevaa merkitystä taloudelliselle menestykselle. Nyt SOTE-kenttä on ollut muutosten keskellä, kun rakennamme uusia hyvinvointialueita ja nämä muutokset vaativat meiltä luovuutta ja uutta tapaa ajatella. Työntekijöiden motivaatio ei ole vain keino löytää parhaat osaajat, vaan uusiutumiskyvyn kannalta motivaatio on keskeinen tekijä menestyksekkääseen muutokseen. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan mukaan tutkimustulokset osoittavat vahvasti, että sisäinen motivaatio on optimaalinen tila sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta ja sisäisesti motivoitunut työntekijä voi hyvin.
Tähän motivaation ja työhyvinvoinnin teemaan tartuimme PARASTA ITÄÄ! -hankkeessa pilotoimalla Reiss Motivation Profile® -motivaatioprofiileja (RMP) Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) esihenkilöstölle ennen hyvinvointialueeksi siirtymistä. PARASTA ITÄÄ! -hanke perustuu ilmiölähtöiseen yhteiskehittämiseen, jossa yhteiskunnan kompleksisiin ongelmiin etsitään ratkaisuja tuomalla yhteen asiakkaat, eri alojen asiantuntijat, sidosryhmät ja päättäjät. Vuosittaisen Etelä-Savon alueen hyvinvointikertomuksen tekemiseen osallistuu monialainen työryhmä, joka nostaa esiin hyvinvoinnin haasteita alueella. Yksi keskeisistä haasteista viime vuoden puolella julkaistussa hyvinvointikertomuksessa oli heikentynyt työkyky ja työssä jaksaminen.
Motivaatioprofiilien avulla pyrimme lisäämään työhyvinvointia sekä edistämään työntekijöiden osaamista, työn mielekkyyttä ja jaksamista sekä parantamaan johtamisen laatua lähestyvässä organisaatiomuutoksessa. Muutos aiheuttaa usein stressiä ja epävarmuutta ja halusimme varustaa esihenkilöstöä ”muutosagenteiksi” lisäämällä motivaatiotietoutta RMP-profiilien avulla. Omaa motivaatiotietoutta lisäämällä esihenkilöstö voi paremmin tukea koko henkilöstöä muutoksessa ja huomata herkemmin erilaiset suhtautumistavat muutokseen. Ensimmäinen pilottimme kohdistui yhdelletoista Vanhus- ja vammaispalvelujen johtoryhmän jäsenelle ja tästä kokemuksesta rohkaistuneina tarjosimme mahdollisuutta oman motivaatioprofiilin tekemiseen koko kuntayhtymän esihenkilöstölle. Esihenkilöstöstä 51 henkilöä teki RMP-profiilin, mikä oli noin neljännes silloisesta esihenkilöstöstä.
”Esimiehille enemmän sparrauksia, joissa tuetaan juurikin tämänlaisten pohdintojen kautta omaa johtamisosaamista ja siinä olevia vahvuuksia/kehittämisen kohteita.”
Edellä oleva lainaus oli anonyymistä palautteesta, jota kysyimme osallistujilta motivaatiovalmennuksen jälkeen. Vastausprosentti kyselyssämme oli 58,8 ja saamamme palaute oli erittäin positiivista.
”Henkilökohtaisesti profiilin teko ja sen analysointi oli mukavaa ja mielenkiintoista. Auttaa ymmärtämään myös toisenlaisista asioista motivoituvia henkilöitä paremmin – edistää yhteistyötä.”
Anonyymissä kyselyssä pyysimme osallistujia arvioimaan omaa valmennuskokemustaan ja sitä, miten hankkeen tavoitteet toteutuivat heidän kokemuksensa mukaan. Kyselyn perusteella 93 % vastaajista suosittelisi Reiss Motivation Profile® -motivaatioprofiilia muille esihenkilöille ja 83 % prosenttia vastaajista koki, että profiilin tekeminen tuki omaa työhyvinvointia. 80 % vastaajista koki motivaatioprofiilin tekemisen tukevan omaa johtamista ja 77 % vastaajista koki sillä olevan vaikutusta työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen. Vaikka meidän pilottimme kohdistui vain osaan esihenkilöstöä eikä meillä ollut mahdollisuutta tarjota motivaatiovalmennusta koko henkilöstölle, on huomionarvoista, että profiilin tehneistä vastaajista 63 % koki profiilin tekemisellä olevan vaikutuksia myös työyhteisöön.
Essote:n pilotin jälkeen mahdollisesti laajennamme kokeilun ulottumaan Eloisaan laajemmin ja kutsumme kokeiluun mukaan myös hankkeessa mukana olevien muiden maakuntien (Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Pohjois-Savo) hyvinvointialueet. Motivaatiprofiilit tehtiin myös PARASTA ITÄÄ! -hankkeen monialaisessa yhteisökehittäjävalmennuksessa osana oman osaamisen tunnistamista ja parempaa hyödyntämistä toimittaessa laajoissa verkostoissa ja ekosysteemeissä. RMP-profiili on tarjonnut antoisan ja konkreettisen työkalun, jonka avulla olemme tukeneet muutosjohtamista ja lisänneet työhyvinvointia!
Kirjoittaja: ANNI PIETARINEN, FM, hankekoordinaattori / Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa, historian- ja yhteiskuntaopin opettaja, RMP- ja RSMP-motivaatiovalmentaja, perustaja ja CEO / Motiveer Oy