Kirjoittaja: Kristiina Lehmus
Tutkimusten mukaan menestyvien yritysten johtoryhmillä on yhteisiä piirteitä: Heidän toimintaansa ohjaavat selkeät, strategiasta johdetut tavoitteet ja yhdessä määritellyt pelisäännöt työskentelylle. Jokaisen jäsenen osaaminen, persoona ja näkemykset täydentävät kokonaisuutta. Erilaisuus tunnistetaan ja se nähdään arvokkaana voimavarana, jota hyödynnetään roolituksessa ja vastuuttamisessa. Tämän lisäksi johtoryhmän jäsenet ovat sitoutuneita yhteistyöhön, ja heillä on halua oppia uutta niin toisiltaan kuin toisistaan. Kuvaus ei ole varmasti tyhjentävä, mutta se sisältää useita kohtia, joita voi kehittää ja tukea hyödyntämällä RMP®-motivaatioprofiilia johtoryhmien valmennusprosesseissa.
Johtoryhmä organisaation peilinä
Johtoryhmä heijastaa organisaation kulttuuria samalla kun se rakentaa sitä, siksi kehittämällä johtoryhmien toimintaa vaikutetaan koko organisaation tasolla. Johtoryhmän jäsenet toimivat itse tärkeimpinä muutosagentteina yrityksissä, mikä tekee tärkeäksi omien motiivien ja arvojen tunnistamisen sekä tämän vastuunsa hahmottamisen systeemisesti osana laajempaa kokonaisuutta.
RMP-työkalu auttaa pysähtymään pohtimaan niitä tekijöitä, jotka ohjaavat johtoryhmän jäsenten toimintaa niin yksilöinä kuin ryhmänä – se vastaa kysymykseen siitä, mikä meitä yhdistää ja millä tavalla tarpeemme ja arvomme ovat keskenään erilaiset. Tämä sen sijaan luo pohjaa arvojohtamiselle tekemällä näkyväksi johtamistyön taustalla olevia motiiveja ja perustarpeita.
Motivaation kartoittaminen ja itsetuntemuksen syventäminen RMP-työkalulla tukee yhteisen tahtotilan rakentumista, psykologisen turvallisuuden vahvistamista sekä johtoryhmän työskentelytapojen kehittämistä. Se tukee roolituksen ja tavoiteasetannan selkiyttämistä sekä viestintäkäytäntöjen tehostamista. Parhaimmillaan erilaisuuden näkyväksi tekeminen edesauttaa kommunikoinnin avoimuutta ja vähentää väärinkäsityksiä: toisistaan poikkeavat tavat toimia ja ajatella voivat saada luonnollisen selityksen, jolloin konfliktit väistyvät luovan kitkan tieltä.
Motivaatiovalmentaja johtoryhmän peilinä
RMP-tiimivalmentaja alustaa, fasilitoi ja moderoi yhteistä keskustelua ja edistää aktiivisesti luottamuksen rakentumista ja ryhmähenkeä valmennettavien kesken. Hän ei pyri antamaan valmiita vastauksia, vaan auttaa jäsentämään keskustelua ja johtoryhmää löytämään vastaukset itse. RMP-profiilien tuottaman tiedon avulla hänellä on hyvät lähtökohdat tuoda pohdinnan keskiöön uusia näkökulmia ja ideoita kysymällä ja haastamalla valmennettavia. Hänen tärkeimpiä tehtäviä on myös huolehtia siitä, että kaikki tulevat kuulluiksi ja yhteinen työskentely ja valmennusprosessi pysyy tavoitteellisena.
RMP-johtoryhmävalmennuksen mahdollistama tila pysäyttää pohtimaan niin omia kuin kollegoiden motivaation lähteitä ja energisoi ajatusten, tunteiden ja toiminnan tasoilla. Onnistuneen yhteistyön tuloksena johtoryhmän jäsenillä on vahvistunut tahtotila toiminnan suunnasta, selkeämpi kokonaiskuva ryhmää ohjaavista motivaatiotekijöistä ja suunnitelma niin henkilökohtaiseen kuin ryhmänä kehittymiseen.
Tekstin kirjoittaja Kristiina Lehmus on psykologi sekä työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologi, jolla on monipuolinen osaaminen henkilöstön kehittämisen, psykologisten henkilöarviointien sekä rekrytointien parista. Hän työskentelee HRS Advisors Oy:ssä (www.hrsadvisors.fi) ja painottaa valmennustyössään kokemuksen tuomaa ammattitaitoa ja tutkittua tietoa, mutta myös humaania työotetta, joka mahdollistaa asiakkaiden arvostavan kohtaamisen ja heidän tukemisen kohti yhdessä määriteltyjä tavoitteita.