Kirjoittaja: Sanna Eulenberger
Ihmisten erilaisuus on väkevä voimavara ja innostava inspiraation lähde silloin, kun jokainen pääsee käyttämään vahvuuksiaan. Tämä edellyttää tietoisuutta omista ja muiden perustarpeista sekä keskinäistä luottamusta ja kykyä arvostavaan kohtaamiseen.
Mitä hyötyä valmentajatyöparille on toistensa motiivien tuntemisesta?
Meitä kaikkia innostavat erilaiset asiat, toisaalta myös niskakarvat nousevat eri asioista. Ristiriidat syntyvätkin usein juuri siitä, ettemme pääse toteuttamaan jotain perustarvettamme tai ne eivät kohtaa toisten arvostusten ja tarpeiden kanssa. Tunteet ja uskomukset ottavat helposti vallan yhteentörmäyksissä, ja saatamme yrittää pakottaa toiset samaan muottiin kanssamme, ellemme tunnista syitä erilaisuuteen.
Työskentelemme valmentajaparini Tarja Holmgrenin kanssa Tolkun tulkit® nimikkeen alla. Tolkun tulkit sai alkunsa muusta yhteistyöstämme ja konkretisoitui ensimmäisen kerran nimensä mukaiseksi podcast-sarjaksi. Syvensimme toistemme toimintatavan ymmärtämistä ja yhteistyön sujuvuutta tutkailemalla motivaatioprofiilejamme.
Kun työparina tiedostamme, mitkä asiat ovat erityisen tärkeitä sekä itsellemme että toiselle, voimme keskittyä vahvuuksillamme hersyttelyyn ja toistemme täydentämiseen valmennustilanteessa. Kun sokeat pisteet on tehty näkyviksi ja ne on yhdessä puitu, myös vaikeista asioista voi keskustella rakentavasti. Puhumattakaan motivaatiotekijöiden myönteisistä vaikutuksista, työparin onnistumisiin kannustamisesta tai tukemisesta tilanteissa, jotka eivät ole hänelle luontaisia.
”Itselleni iso oivallus oli se, kuinka motivaatioiden tarkastelu auttoi hahmottamaan ja laajentamaan ajattelua omasta identiteetistä. Tarkastelu auttoi ymmärtämään motivaatioiden vaikutuksen koko elämääni sekä ihmissuhteisiin.” – Tarja Holmgren / Miraita, valmentaja ja kasvun kanssakulkija –
Ohjattava saa tuplasti enemmän
Valmennustyössä ruokimme työparina toistemme luovuutta ja rohkeutta heittäytyä. Pystymme luomaan valmennettaville nopeasti luottamuksen turvallisen ympäristön, sillä oma esimerkkimme auttaa ohjattavia päästämään irti, uskaltautumaan kokeiluihin ja keskustelemaan vaikeistakin aiheista hyvinkin syvällisellä tasolla.
Olemme saaneetkin palautetta siitä, kuinka nämä vaikutukset ovat yllättäneet ohjattavat ilahduttavalla tavalla. Olemme nostattaneet pintaan aiheita, joiden olemassaoloa he eivät ole edes tiedostaneet tai muistaneet. Ohjaustyöstä on siten syntynyt sellaista ymmärrystä, joka on johtanut aivan uudenlaisiin oivalluksiin oman elämän tai työn suhteen.
”Voimme tarjota valmennettaville tuplasti enemmän esimerkiksi ajattelun käynnistämisen ja avartamisensuhteen. Lisäksi voimme herätellä tiedostamattomia tarpeita ja siten helpottaa oivallusten syntymistä.” – Tarja Holmgren / Miraita, valmentaja ja kasvun kanssakulkija –
Työparina voimme lisäksi tukea kunkin ohjattavan yksilöllistä kasvutapaa paremmin hyödyntämällä juuri erilaisuuttamme – se, jonka tapa kulloinkin on luontevampi ohjattavalle kyseisellä hetkellä aiheen tiimoilta, ottaa vetovastuun. Toinen voi keskittyä kokonaisuuden tarkasteluun tai ohjauksen eteenpäin kuljettamiseen ohjattavan ajattelua parhaimmin edistävällä tavalla. Samalla osoitamme omalla esimerkillämme, ettei erilaisuutta tarvitse pelätä, vaan sen voi valjastaa voimavaraksi ja toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi.Yhdessä olemme aina enemmän!
Kirjoittaja: SANNA EULENBERGER, sertifioitu RMP Motivaatiovalmentaja, liiketoiminnan, palvelujen ja osaamisen kehittäjä sekä työelämän tulevaisuuteen tähyävä tietokirjailija. Coach, valmentaja, fasilitaattori, yrittäjien mentori ja hyvän työelämän sparraaja. Intohimoinen elinikäinen oppija, joka on hanakka luomaan uutta ja kehittämään edelleen olemassa olevaa. Lue lisää elotuli.fi.