KIrjoittaja: Matti Ahonen
Erilaisuuden ymmärrys on avain tuottavampaan tiimityöhön
Käytän usein valmennusteni lähtökohtana valmennettavan omien tarpeiden tutkiskelua ja sitä kautta itsetuntemuksen lisääntymistä. Lisäksi usein valmennuksissa tutkiskelemme muiden ihmisten erilaisuutta olipa kyse sitten johtamistyön kehittämisestä, työhyvinvoinnin lisäämisestä tai organisaation muutosprojektista. Olen huomannut vuosien kokemukseen ja satoihin asiakaskeisseihini pohjautuen, että ilman itsensä ja omien tarpeidensa tuntemista on hyvin haasteellista sekä johtaa, että olla johdettavana. Myös tiimien toiminnassa ilmenee usein haasteita mikäli erilaisuutta kohtaan ei löydy ymmärrystä eikä erilaisuuteen osata suhtautua rakentavalla tavalla.
Minulle on tärkeää, että asiakkaani tunnistavat omat tarpeensa ja pystyvät rakentamaan työhönsä kestävällä tavalla innostusta, onnistumista ja jaksamista. Tähän liittyy olennaisena osana myös kommunikointi. Itsetuntemus ja toisten ihmisten erilaisuuden ymmärtäminen on avainasemassa, kun lähdetään rakentamaan tuloksekkaampaa kommunikointia työyhteisöön.
Ihmiset saattavat luonnostaan vältellä niitä, jotka koemme erilaisiksi ja monesti erilaisuus aiheuttaa myös ristiriitoja, kun asiat koetaan niin eri tavoin ja ne myös kommunikoidaan vastaanottajalle sopimattomalla tavalla. Ymmärrys auttaa välttämään näitä erilaisuudesta kumpuavia lieveilmiöitä. Ymmärryksellä en kuitenkaan tarkoita hyväksymistä, esimerkiksi toisten haitallista käytöstä ei välttämättä tule hyväksyä, mutta on hyvä tiedostaa, että erilaiseen käytökseen on aina syynsä.
Itsetuntemus ja muiden erilaisuuden tunnistaminen ja ymmärtäminen helpottavat myös oman asenteen ja näkökulman valintaa. Ymmärryksen lisääntyessä mielen autopilotti ei enää koekaan erilaisuutta uhaksi, pelottavaksi tai ärsyttäväksi. On vain erilaisia ihmisiä erilaisin tarpein. Tällöin tiimien sisälle on mahdollista syntyä aivan uudenlaista luottamusta, joka on toimivan tiimin yksi tärkeimmistä rakennuspalikoista.
Itse käytän Reiss motivaatioprofiileja valmennusprojektieni alkuvaiheessa juuri itsetuntemuksen lisäämiseksi ja koen, että profiileja voi hyödyntää asiakasta kiinnostavalla tavalla yhteistyöhalun ja –taitojen lisäämiseksi. Yksilölliset motiivit kertovat, mikä kutakin tiimissä innostaa eteenpäin sekä selittävät usein käyttäytymistapoja ja vuorovaikutusmalleja. Yhtä tärkeää on myös tunnistaa, että kollegaa ei kenties motivoi lainkaan samat asiat kuin itseä ja pystyä silti löytämään keskinäinen arvostus ja yhteinen tapa toimia.
Esimiehen/johtajan on hyvä pystyä tunnistamaan koko johtamansa tiimin yksilölliset motivaatiotekijät – omiensa lisäksi – ja löytää yhteinen sävel koko porukalle erilaisuudesta huolimatta, tai oikeastaan juuri sitä hyödyntäen.
Mikäli organisaatio pyrkii moderniin “alhaaltapäin” johdettuun malliin, on hyvin hankalaa nähdä, miten henkilöstön sitouttaminen pitkällä aikajänteellä on mahdollista ilman, että tunnistetaan kutakin yksilöllisesti motivoiva työn tekemisen ja olemisen tapa. Tiimin vahvuuksien määrittelyn kautta on mahdollista asettaa organisaatiolle tavoitteet, jotka ovat realistisia, mielekkäitä ja tuovat arvostuksen ja onnistumisen tunteita kaikille tasapuolisesti ja myös lisäävät luottamuksen ja turvallisuuden tunnetta työssä.
Eräs asiakkaani halusi lähteä kehittämään organisaationsa johtoryhmätyöskentelyä tehokkaampaan ja tuloksekkaampaan suuntaan. Tilannetta lähdettiin purkamaan siten, että johtoryhmän jäsenet tekivät kaikki henkilökohtaisen motivaatioprofiilin ja pidimme kunkin kanssa henkilökohtaisen purkukeskustelun. Tämän jälkeen hyödynsimme tiimiprofiilia koko porukan yhteisessä sessiossa keskinäisen ymmärryksen parantamiseksi. Lisäämällä johtoryhmän ymmärrystä jäsenten keskinäisestä erilaisuudesta, saatiin johtoryhmälle luotua entistä paremmat edellytykset sujuvalle keskinäiselle vuorovaikutukselle sekä tuloksekkaalle ja tiiviille yhteistyölle. Tässäkin tapauksessa ryhmän keskinäinen luottamus lisääntyi ja kommunikointi kehittyi tuloksekkaammaksi. Erilaisuuden tiedostaminen, arvostaminen ja tämän tiedon hyödyntäminen on ehdottomasti organisaatiolle suuri voimavara.
Tekstin kirjoittaja on Ajatuslataamon perustaja, muutosvalmentaja Matti Ahonen. Ihmismielen, kommunikoinnin ja muutoksen asiantuntija. RMP-valmentaja sekä kansainvälisesti sertifioitu NLP -kouluttaja. 10 vuoden kokemus vaativista myynti- ja myynnin johtotehtävistä arvopaperialalla. “Toimin ihmismielen asiantuntijana ja oppaana kohti haluttua muutosta.”
ajatuslataamo.fi